Getuigenissen

We hebben maar van één ding spijt


“Het is nu herfstvakantie en 'ons Emma' gaat nu al twee maanden naar het college. Ze gaat dapper met de bus alleen naar school, is bijzonder enthousiast over de leerkrachten en de vakken en doet erg haar best, met als resultaat steeds goede punten op toetsen. In plaats van terug aansluiting te zoeken met haar oude klasgenootjes van haar eerste basisschool heeft ze daar bewust afstand van genomen en trekt ze op met nieuwe vriendinnen uit haar klas en zelfs met enkele meiden uit het derde jaar, die op dezelfde bus zitten.

Van het onzekere meisje dat bij Anja op 't Schommelbootje aankwam in het derde leerjaar is niets meer te merken. Onze dochter is een zelfbewuste jongedame geworden die een nuchtere kijk heeft gekregen op relaties, voor zichzelf durft op te komen en die niet met zich laat sollen om in de gunst van vriendinnen te komen.


Meer nog dan naar haar schoolresultaten kijk ik met verbijstering - en bewondering - naar de transformatie die ze als persoon heeft doorgemaakt. En dat durf ik op rekening van 't Schommelbootje te schrijven. Niet alleen Anja en Miranda, die haar actief hebben begeleid, gesteund en onderwezen in deze 'matters of the heart', maar de hele school juffen én ouders, die een sfeer van warmte, genegenheid en openheid hebben gecreëerd waarin ons meisje werd opgenomen. Ik heb ondervonden dat een school er niet alleen is om te 'leren leren' maar ook - en zeker - om te leren in het leven staan. En 't Schommelbootje is daar met onze dochter met vlag en wimpel in geslaagd!


En mochten jullie nog aan jezelf twijfelen wanneer er mensen afhaken omdat ze vrezen dat de kinderen op 't Schommelbootje niet genoeg voorbereid worden voor de middelbare school: Emma haalt op alle vakken prima resultaten. Indien ze een achterstand had opgelopen door de lagere school dan zouden we dat zeker gemerkt hebben. En dat is hier zeker niet het geval!


Natuurlijk zijn er dingen die zij niet heeft geleerd en haar klasgenoten wel. Maar aan de andere kant verbaast ze zich er over dat deze laatsten niet eens 'Joyeux Anniversaire' kunnen zingen voor de verjaardag van de juf Frans. Het zijn die praktische dingen die haar net dat beetje extra voorsprong geven op de rest. En niet alleen voor Frans.


Nogmaals: dat schrijf ik volledig toe aan jullie!


Ik  ben enorm blij dat onze meid op zo'n leuke school is geweest en ik heb maar van één ding spijt: dat we haar niet eerder naar 't Schommelbootje hebben gestuurd.


Heel, héél erg bedantk voor alles. En: 'keep up the (very) good work!”

't Schommelbootje is geen school!


“Maar wel de plaats waar onze kinderen de laatste 12 jaar bijna dagelijks naar toe gingen. Natuurlijk om te leren wat er opgelegd is in het leerplan, maar ook nog zoveel meer. Zoals respectvol met elkaar omgaan, kritisch naar de maatschappij te kijken, bezorgd zijn om een ander, leren om te communiceren, praten en luisteren, en nog duizend andere dingen die niet in het leerplan staan, maar hun wel voedt, hun sterkt en klaarstoomt tot een menselijk, tolerant indvidu.


Maar niet alleen onze kinderen zijn daar 12 jaar graag naar school gegaan, wij ook. Alle taken en engagementen hebben we steeds met plezier gedaan. Gewoon omdat het erbij hoort, omdat je weet dat je het allemaal doet voor de kinderen. Iedere minuut die je als ouder in school steekt, is een minuut van het team die naar jouw kind gaat

Ook voor ons was 't Schommelbootje geen school, maar een plaats waar wij onze kinderen gevormd zagen worden. Een plaats die niet stopte aan het poortje, maar waar je als ouder verder mocht komen en waar je echt het gevoel had samen school te maken. Een plaats waar we tientallen leuke mensen ontmoet hebben en waarvan er verschillende intussen goede vrienden geworden zijn. Een plek om te koesteren. Een warme plek!

En bovenal een plaats waar een team staat dat maar één doel voor ogen heeft, de kinderen te koesteren, zichzelf te laten zijn, hun talenten te laten ontdekken en hun op een aangename manier voor te bereiden een persoonlijkheid te worden in onze maatschappij.

Kortom, 't Schommelbootje is geen school, maar zoveeeeeeeeel meer.

Lieve en warme groetjes en duizend maal dank!”


- Linda & Dirk -